Labels

2015. Un produs Blogger.
Liceul Teoretic "M.Eminescu"

duminică, 16 ianuarie 2022

Engleza -catalizator al democrației în școli.

 

Educație pentru cetățenie democratică

            Învățăm despre democrație, învățăm pentru a pune în practică democrația, învățăm prin participarea democrației.                                                                

       Pentru a încuraja elevii să învețe despre democrație, le-am propus participarea în proiectul organizat de CICDE, finanțat de Ambasada SUA la Chișinău ,,Engleza –catalizator al democrației în școli,, elevilor clasei a X-a din L.T.,,Mihai Eminescu,, din orașul Florești, fiind ghidați în parteneriat de profesoarele de educație pentru societate/istoria românilor și universală  Railean Alina și profesoara de limba engleză Dragan Tatiana. Activitățile planificate de echipa de implementare au derulat în perioada octombrie-ianuarie.  Acest proiect a contribuit la formarea unui set de competențe pentru o cultură a democrației, constituit din valori, atitudini, abilități, cunoștințe și înțelegere critică prin modelarea într-un mod democratic a atitudinilor și comportamentelor, organizarea democratică a proceselor în sala de clasă, învățarea prin cooperare și în baza proiectului. Aplicarea intercorelată a acestor abordări a învățat elevii să devină tineri cetăţeni care cunosc drepturile și libertățile omului și înţeleg condiţiile, factorii de care depind acestea, au experienţa clasei/ şcolii ca o micro-societate care respectă libertăţile şi egalitatea elevilor săi şi sunt pregătiţi pentru exercitarea drepturilor lor şi pentru respectarea drepturilor celorlalţi, sunt capabili şi încrezători să îşi exercite drepturile, cu un simţ de responsabilitate matur faţă de ceilalţi şi faţă de comunitatea lor.                                                                                                                            

Aceste competențe pentru o cultură democratică au fost dezvoltate datorită celor 8 activități realizate în cadrul Laboratorului Democrației: organizarea Zilei toleranței în școală, crearea a 4 partide ale elevilor realizând dezbateri-probleme-soluți pe domeniile  Economie, Sănătate, Sport, Cultură. Elevii  au selectat problemele fiecare pentru domeniul său, au găsit soluții pentru problemele depistate, apoi au abordat problemele stringente din liceu și au înaintat soluții. Cafeneaua publică "Ziua Recunoștinței: între empatie și gratitudine" a fost o activitate în care elevii au dat dovadă de mare responsabilitate de a-și exercita dreptul de vot prin simularea zilei alegerilor, au improvizat biroul electoral astfel încadrând toți elevii din liceu care au conștientizat necesitatea democrației și respectarea principiilor organizatorice ale democrației, au demonstrat necesitatea alegerilor. Simularea ședinței CE, English time, Persuade the school manager ”Mobile phones should be banned at school, discurs Vreau să fiu președinte au fost activitățile ce au abordat subiecte actuale ale tinerelor în care elevii au dezvoltat abilitățile de comunicare în public într-o limbă străină.  Aceste dezbateri le-a oferit șansa de implicare în procesul decizional.

            Pe durata proiectului am beneficiat de sprijinul CICDE care a venit cu diferite suporturi de conținut pentru eficacitatea proiectului. Acest proiect a demonstrat cât de importantă este implicarea  cetățenilor în guvernarea statului. La finalul proiectului elevii au realizat un plan pentru sustenabilitatea Laboratorului Democrației în liceu. Pe final  elevii au fost invitați să facă concluzii/opinii  privitor la experiența acumulată. Acest proiect a oferit multe oportunități nu numai elevilor, dar și cadrelor didactice care au fost provocați  de a studia limba engleză într-un termen scurt prin practici inovative ce s-au dovedit a fi eficiente. Am observat pe parcursul proiectului evoluția membrilor laboratorului de a acumula cunoștințe, experiențe și exemple de bune practici  în domeniul democrației.

 

Profesori: Railean Alina, Dragan T.












0 comentarii:

Trimiteți un comentariu